You are here

Kunstenaars maken nieuw werk speciaal voor bijzondere locaties

foto: Jan Kees Helms
AMERSFOORT –  Aanstaande zondag 16 oktober is de 5e KKr zondag van dit jaar. Op diverse locaties in de stad, gemarkeerd met de KKr vlag, kunnen bezoekers gratis kunst bekijken van 13.00 tot 17.00 uur.
 
In het St. Pieters en Bloklands Gasthuis, Achter Davidshof 1, is schilderes Herma Petraeus-Breuers te zien met haar portretten van realistische, markante koppen, die je recht aan kijken. Bij Herma gaat het om de bijzondere gelaatstrekken, de blik, de markante verschijning. ‘In mijn werk gaat het niet om schoonheid volgens de algemeen geldende norm. Ik wil graag de kwetsbaarheid en tegelijk ook de kracht van mensen laten zien, ongeacht hun leeftijd, sekse, afkomst of cultuur. In de 16de en 17de eeuw schilderden oude meesters als Rembrandt van Rijn en Frans Hals ook op deze manier om zich te bekwamen in gelaatsuitdrukkingen. Het gaf hen de vrijheid om eigen mensen te creëren. Zulke portretten worden Tronies genoemd. Hedendaagse kunstenaars als Marlène Dumas en Philip Akkerman schilderen ook Tronies. Zij zijn voor mij een bron van inspiratie’. Tijdens komende KKr zondag zal nieuw en ouder werk te zien zijn en mogen piepkleine portretjes voor een speciaal Pieter en Bloklands prijsje weg!
www.herma-atelier.nl
 
Op een andere bijzondere locatie, de Fixiebrothers BV, Oude Fabriekstraat 2, in hun fabrieksruimte in de Oude Prodentfabriek, is kunstenares Evelien de Goeij te zien. Zij is een van de weinig jonge kunstenaars die meedoet aan de KunstKijkroute. Bij elke nieuwe expositie wil ze iets speciaals maken voor de ruimte, iets wat goed bij de ruimte past. Zo ook in de werkplaats van de Fixiebrothers, die naast de verkoop van nieuwe fietsen ook een werkplaats hebben om fietsen op te knappen.
Evelien gebruikt verschillende technieken voor haar werk: tekenen, houtwerk, grafiek. De zogenaamde krastekeningen en grafiek springen er meteen uit. Zwart geschilderd karton waar huizen en gebouwen, structuren, gelaagdheden en schaduwen opgestapeld zijn; stadstapelingen noemt zij zelf deze werken. Het diepzwarte van de verf waarop in de uitgekraste delen het bruine karton zichtbaar wordt, maakt een bijzonder stadgezicht met veel diepte. Evelien heeft tijdens haar afstuderen geëxperimenteerd met kleur. ‘In de grotere werken vond ik kleur wel mooi en subtiel, maar bij de kleinere werken werd de toevoeging van kleur te veel, dan gaat het op een kindertekening lijken’.
Inspiratie haalt Evelien uit steden die ze bezoekt en uit foto’s, bijvoorbeeld van favela’s. Ze wil nog graag een keer naar New York en naar Zuid-Amerika, alles voor de kunst.
www.eveliendegoeij.com
In Frame.de.galerie, Stadsring 2, de ontroerende expositie SeeMe. Fotografe Silvia Veldkamp portretteerde voor ‘F the Box’, de diversiteit die schuilgaat in de wereld van transgenders, transseksuelen, travestieten, dragqueens en crossdressers. Fotografe Kyley Rochelle toont in de serie ‘Forget me not’ portretten van acht ongeneeslijk zieken samen met korte geluidsfragmenten.
Categorie: