You are here

Frame.de.galerie in de ban van de banaan

Jan Kees Helms

Vreemde eenden tijdens de KunstKijkroute

Aanstaande zondag 15 oktober
 is weer volop kunst te zien tijdens de Kunstkijkroute. Op diverse locaties in de stad, gemarkeerd met de KKR vlag, kunnen bezoekers de kunst zonder enige verplichting tot aankoop, bekijken van 13.00 tot 17.00 uur.

 

Zo openen komende zondag tijdens de Kunstkijkroute in Frame.de.galerie op Discover!, Stadsring 2 de cartoonisten Eelke de Blouw en Tjarko Evenboer (Evert Kwoksamen met bananenkunstenaar Stephan Brusche(iSteef) hun bananenexpositie. Tijdens de opening vindt de officiële release plaats van de Blouw en Evenboerhun 7e Evert Kwok album, zo ook de herdruk van Evert Kwok 4. 

Evert is ter plekke om te signeren en Stephan Brusche(iSteefmaakt live bananenkunstEn wat dan weer helemaal niet vreemd is: er is ook nog bananenbier. 

 

In de stijl van de galerie: de exposanten zijn vreemde eenden in de bijt, maar wel een echte aanvulling op het kunstaanbod in Amersfoort!

 

Waar Evert Kwok bijna geheel digitaal werkt, is iSteef voor zijn kunst in de weer met mesjes, balpen en tandenstokers. Hetgeen de artiesten bindt: de banaan. Voor iSteef is het zijn canvas, voor Evert Kwokeen uit de hand gelopen running gag. De cartoonisten begonnen ooit met het tekenen van bananen op willekeurige plekken in hun cartoons, en dat is een eigen leven gaan leiden: tegenwoordig krijgt Evert het bijna aan de stok met zijn fans als er geen banaan in de cartoon te bewonderen is.

 

Eelke de Blouw en Tjarko Evenboer zijn sinds 2003 actief als cartoonist en grappenmaker en staan vooral bekend om hun woordgrappen en taalkundige spitsvondigheden. Door de komst van social media vergaarde hun werk in rap tempo bekendheid. Inmiddels heeft het duo online meer dan 200.000 volgers. Omdat er toch niets gaat boven een boek op de bank (of de wc), brengt het duo regelmatig een bundeling uit van hun werk. Naast het 7e deel in de reeks zal ook de herdruk van Evert Kwok 4 gepresenteerd worden. 
www.evertkwok.nl


Rotterdammer Stephan Brusche enkele jaren geleden toevalligerwijs de banaan als canvas toen hij iets leuks op Instagram wilde zetten. De bananenschil bleek ideaal om op te tekenen; de vrolijke kleur en geinige vorm werkte inspirerend. Inmiddels gaat zijn kunst de hele wereld over en kreeg hij vermeldingen op onder andere Mashable, Time.com, Bored Panda, Daily Mail en the Huffington Post.
www.isteef.com

 

Ook is zondag tijdens de Kunstkijkroute op muurhuizen 104, in kunstplein Cahen de expositie Ongelijk verschillend te bewonderen. Onder de noemer Defmaakt Frame.de.galerie ook spraakmakende exposities in samenwerking met Draumlist, een impresariaat voor kunstbeoefenaars. Dit keer tonen zes kunstenaars hun werk vanuit verschillende disciplines: Edith van Eijden - keramiek , Loes Koopman schilderijen, Hazel Ling -fotografie, Simone Stawicki schilderijen, monotypes, mixed media, Marilou van Vlaardingen - schilderijen, monotypes, Sacha Windt tassen.

 
Categorie: