You are here

Door de KKr wordt de drempel om zomaar naar binnen te stappen duidelijk verlaagd

Lex van Elten en Trudi Willenborg laten graag hun werk zien aan de bezoekers van de KunstKijkroute
foto: Jan Kees Helms
Aanstaande zondag 20 november is het weer zover. De laatste KunstKijkroute van dit jaar. Op diverse locaties in de stad, gemarkeerd met de KKr vlag, kunnen bezoekers de kunst zonder enige verplichting tot aankoop bekijken van 13.00 tot 17.00 uur. Twee deelnemende kunstenaars, Lex van Elten en Trudi Willenborg vertellen over hun achtergrond en werk.
 
Na een carrière in de televisiewereld besloot Lex in januari 2015 het roer om te gooien en gehoor te geven aan zijn roeping: tekenaar worden. Hij plaatste een camera boven een leeg vel papier en begon met het tekenen van zijn woonplaats Amersfoort van bovenaf en dan ook echt elk huisje. Het filmpje ging viral. Niet alleen stond de krant op de stoep, maar ook de uitgever. Zo wordt binnenkort alweer Lex’ negende kleurboek voor volwassenen uitgegeven. Inmiddels weten particulieren, gemeenten en bedrijven Lex te vinden voor de meest uiteenlopende opdrachten. Eén ding hebben al zijn tekeningen met elkaar gemeen: ze hebben een klare lijn en zijn zeer gedetailleerd. “Komende zondag ga ik live een muurschildering maken. De muurschildering 'Pueblos Blancos' maak ik naar aanleiding van een tekening die ik eerder gemaakt heb en ook in het KKr boekje staat afgebeeld. Verder zijn natuurlijk mijn kleurboeken te koop, posters zoals Amersfoort van bovenaf, mijn panorama van Amersfoort, met de hand beschilderd servies en diverse schilderijen.”
Flintplein 23, 3811 WZ
www.lexvanelten.nl
 
Sinds Trudi Willenborg tien jaar geleden naar de Coninckstraat verhuisde, doet ze mee aan de KunstKijkroute. “Meteen een mooie stok achter de deur om mijn atelier weer eens lekker op te ruimen. Maar ook op de andere dagen is het publiek van harte welkom, als ik aan het werk ben. Door de KKr wordt de drempel om zomaar naar binnen te stappen duidelijk verlaagd”, aldus Trudi. Zelf zat zij ook jarenlang in de werkgroep, die zowel de KKr als het tweejaarlijkse Vreemde Gasten-weekend organiseert.
Trudi had al een carrière achter zich (ze werkte jarenlang als programmamaker bij radio en TV), toen zij, net als Lex, het roer definitief omgooide. Schilderen was al jarenlang een hobby voor Trudi. Maar uiteindelijk koos ze ervoor zich verder hierin te professionaliseren door een klassieke opleiding te volgen aan de Amsterdamse Wackers Academie. Ze deed daar in 2014 eindexamen. Haar onderwerpen zijn zeer divers en variëren van bloemstillevens tot het portret van (een deel van) de Amersfoortse Stille Fanfare, dat ze onlangs maakte. Dit schilderij is aanstaande zondag ook te zien.
Coninckstraat 24, 3811 WJ
www.trudiwillenborg.nl

De KunstKijkRoute is elke derde zondag van de maanden september, oktober, november & maart, april, mei. Ook deelnemende ateliers buiten het centrum zijn geopend.
In Frame.de.galerie is schrijver, illustrator en beeldhouwer Tais Teng te zien. Zijn figuren en landschappen lopen van mysterieus, lieflijk tot Jeronimus Bosch light. Hij is een fijnschilder: als je inzoomt, kun je de snorharen van een veldmuis tellen. Elk schilderij vertelt een eigen verhaal.
Stadsring 2, 3811 HR
Categorie: