You are here

‘Het geeft veel voldoening als een kunstwerk mooi tot zijn recht komt’

Foto: Jan Kees Helms
Amersfoort – Komende zondag 16 april kan het publiek weer kunst bekijken tijdens de KunstKijkroute. Zoals gebruikelijk, gemarkeerd met de Kkr vlag, openen kunstenaars, galeries en hun eventuele gastexposanten hun deuren van 13.00 – 17.00 uur op diverse locaties in de stad. Ook ateliers buiten het centrum zijn geopend.
Zo is glazenier Mirjam Achterkamp te vinden op Joannes Tolliusstraat 12. Als glazenier staan ambacht en handwerk bij haar centraal. De technieken, die Mirjam gebruikt zijn onder andere glas in lood, brandschilderen en glasfusing. “In mijn atelier maak ik glas in lood als kunstobject of voorhangraam, maar ook glas-in-loodramen voor bijvoorbeeld deuren en bovenlichten. Glasfusing is voor mij spelen met glas! Je werkt niet alleen met stukjes glas, maar ook met glaskorrels, glaspoeder, glasverf en bijvoorbeeld koperdraad”. De materialen worden in de glasoven op hoge temperatuur samengesmolten tot één geheel. Daarna kan het platte stuk op lagere temperatuur en met behulp van een mal vervormd worden. De inspiratie voor haar werk, haalt zij vaak uit de natuur en het innerlijk gevoelsleven. “De sprankeling van het licht en de mooie kleuren van het glas, die elk moment van de dag anders zijn, blijft mij fascineren”. Mirjam werkt autonoom en in opdracht. Daarnaast geeft zij workshops op afspraak. “Het geeft mij veel voldoening als ik een werk maak dat precies aansluit bij de wensen van de opdrachtgever en als het stuk mooi tot zijn recht komt op de plaats van bestemming”. www.mirjamachterkamp.nl
Op Huzarenstaart 6 is het atelier van schrijver, illustrator en beeldhouwer Tais Teng. Hij heeft meer dan honderd boeken geschreven, vaak met eigen omslag en illustraties. Hoewel hij tegenwoordig vooral digitaal werkt, kan hij de kwast nog steeds prima hanteren. Hij maakt fel realistische schilderijen van zaken die niet bestaan. In het schemerachtige “De Prijs van de Poorten” ligt een zonovergoten bos achter de open deur van een statig herenhuis. Op “De vreugdes van de winter” laat een vrouw haar hondjes naar een driemaster rennen, die in een ijsberg bevroren ligt. Op een ander schilderij kijkt een elfendame in goudsatijn je aan uit een kamer die enkel uit kettingen bestaat. Zijn werk loopt van lieflijk tot gruwelijk. Zeg maar een soort Hieronymus Bosch light. Teng drukt zijn schilderijen in beperkte oplage af volgens de pearl methode: dankzij een metallic laagje lijken de platen even helder als op een beeldscherm. www.taisteng.nl
 
De KunstKijkroute is iedere derde zondag van de maanden maart, april, mei & september, oktober, november door de hele stad. Het KKr boekje is gratis af te halen bij o.a. het VVV, musea en bij de deelnemende galeries en kunstenaars.
 
In Frame.de.galerie, stadsring 2, het ideale startpunt voor de KunstKijkroute met gratis koffie, thee en frame.de.taartjes, is de expositie Nijland & Nijland. Het echtpaar uit Twente is al jaren bevangen door het Urban Exploring ofwel urbex virus. Verlaten kloosters, kerken, kastelen, industrie, sinds 2009 is menig vrij uurtje, gespendeerd in de zoektocht naar, en het vastleggen van deze vergeten plaatsen.
Categorie: